beste-zadelkruk

Wij krijgen deze vraag weleens, welke zadelkruk is het beste? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, dat is namelijk heel persoonlijk. Wel zijn er een aantal punten om op te letten welke zadelkruk voor JOU het beste is.

INHOUDSOPGAVE
1. Kies de juiste breedte voor jouw zadelkruk
2. Zadelkruk met of zonder rugleuning?
3. Welke bekleding is het beste voor een zadelkruk?
4. Welk materiaal is het beste voor het onderstel van een zadelkruk?
5. Is een zadelkruk met een beweegbaar zadel het beste?

 

1. Kies de juiste breedte voor jouw zadelkruk

Dit is een heel belangrijk punt, kies de juiste breedte van jouw zadelkruk! Het is afhankelijk van jouw bouw, maar ook van je eigen voorkeur.

1.1 Wanneer is een zadelkruk met smal zadel het beste?

Onze smalle zadelkrukken Nev en Alba zijn echt smal. Deze zijn zeer geschikt als je klein bent of fijn gebouwd bent. Maar ook met een gemiddelde bouw vindt je deze smalle zadelkrukken hoogstwaarschijnlijk erg fijn zitten. Dus wil je niet te breed zitten? Dan zijn deze smalle zadelkrukken voor jou een uitkomst. Tieners en pubers vinden deze smalle zadelkrukken meestal ook de beste keuze.

Zadelkruk Joëlla en Loïs vallen ook onder de smalle zadelkrukken. Deze hebben een bewegend zadel, hier komen we later in dit blog op terug.

1.2 Wanneer is een zadelkruk met normale breedte het beste?

Een zadelkruk met normale breedte, zoals de Miles en de Vesta, zijn voor jou de beste keuze als je niet al te smal wilt zitten, houdt van een goede ondersteuning onder het zitvlak, maar niet te wijdbeens wilt zitten. Dit is eigenlijk de ‘standaard’ breedte van de zadelkrukken, de breedte die je overal het vaakst ziet. Deze zadelkrukken zijn voor de meeste mensen geschikt. Ben je heel klein en fijn gebouwd, dan kan je beter kiezen voor een smal zadel. Bij de zadelkrukken met een normale breedte hebben we ook twee zadelkrukken met een rugleuning (de Rodi en de Terra), en zadels die een neigfunctie hebben (Maxim en Miles). Later in dit blog lees je hier meer over.

1.3 Wanneer is een zadelkruk met een brede zitting het beste?

Een zadelkruk met een brede zitting zoals de Assa en de Nova kies je als je zelf wat breder gebouwd bent. Ook als je wat meer ondersteuning onder het zitvlak wilt dan is een brede zadelkruk voor jou de beste keuze. Zadelkruk Magnus is een speciale zadelkruk geschikt voor voor zware mensen. Deze zadelkruk is belastbaar tot 170 kg door een speciale gasveer en voetkruis.

2. Zadelkruk met of zonder rugleuning?

Of een zadelkruk met of zonder rugleuning voor jou de beste keuze is, hangt af van jouw eigen voorkeuren.

Op een zadelkruk zonder rugleuning zit je actiever. Juist deze actieve zit is een groot voordeel van een zadelkruk ten opzichte van een bureaustoel of bijvoorbeeld een tabouret. Voor de ontwikkeling van je buik- en rugspieren is daarom een zadelkruk zonder rugleuning de beste keuze.

Ben je op toch zoek naar meer steun in de rug? Dan kan je kiezen voor een zadelkruk met rugleuning. Zo heb je wel de voordelen van een ergonomisch zadel, maar heb je wel ondersteuning in de rug.

3. Welke bekleding is het beste voor een zadelkruk?

Wij verkopen zadelkrukken met zadels van skaileer en met zadels van stof.

De meeste zadels van skaileer zijn gemaakt van premium skaileer. Dit is zachter, flexibeler, voelt fijner op de huid en gaat langer mee dan het standaard skaileer. Ons instapmodel Vesta heeft als enige kruk de standaard skailederen bekleding. Al onze andere skaileren zadelkrukken hebben de premium variant.
Het voordeel van skaileer is dat het makkelijk schoon te maken is ten opzichte van stof. Tevens ziet het er wat luxer uit. En niet onbelangrijk, skaileer is vaak in leuke kleuren verkrijgbaar.

Gestoffeerde zadelkrukken zijn de beste keuze als je op zoek bent naar bekleding wat zachter aanvoelt op de huid. Een ander voordeel van stof is dat het wat stroever is dan skaileer. Het werkt als het ware als anti-slip. Fijn als je graag goed stevig wilt zitten. Met name bij oudere mensen die wat last hebben van het evenwicht adviseren wij de stoffen variant.

Zo kies je zelf welke bekleding voor jouw zadelkruk het beste is!

4. Welk materiaal is het beste voor het onderstel van een zadelkruk?

Voor het materiaal van het voetkruis van een zadelkruk zijn er twee mogelijkheden: gepolijst aluminium/chroom of zwart kunststof. Welk materiaal voor jouw zadelkruk het beste is, is vooral afhankelijk van wat je zelf het mooist vindt. Er zitten een aantal kleine verschillen in.

De voordelen en nadelen van gepolijst aluminium voetkruis:

+ Luxe uitstraling
– Als er krassen op zitten, blijf je dit zien hoe goed je ook poetst

De voordelen en nadelen van een zwart kunststof voetkruis:
+ Als er krassen op zitten kan je het gemakkelijk met wat schoensmeer weer helemaal netjes krijgen
– Iets minder luxe uitstraling (al is dat persoonlijke smaak)

De kleur van de gasveer passen we altijd aan op het onderstel. Bij een zwart kunststof voetkruis zullen we een zwarte gasveer leveren, bij een voetkruis van gepolijst aluminium/chroom komt een chroomkleurig gasveer.

5. Is een zadelkruk met een beweegbaar zadel het beste?

Standaard heeft een zadelkruk een vast zadel. Deze kan omhoog en naar beneden bewegen, maar het wiebelt niet en de zithoek is ook altijd hetzelfde.

Een aantal zadelkrukken hebben echter speciale eigenschappen.

Zo hebben de Aurora en de Maxim een neigfunctie in het zadel. De zadelkrukken met rugleuning Terra en Rodi hebben hetzelfde neigmechanisme. Het zadel van deze krukken kan voor-/achterwaarts versteld worden. De hoek van de zitting verandert daarmee. Hierdoor kan je de hoek van de zitting precies op jouw persoonlijke voorkeur aanpassen.

Zadelkruk Joëlla en zadelkruk Loïs hebben een zadel die licht beweegt. Hierdoor zit je nog actiever, want je blijft wat wiebelen. Dit is goed voor de buikspieren en de rugspieren. Ben je op zoek naar een nog actievere zit dan op een standaard zadelkruk? Dan zijn deze zadelkrukken de beste keuze voor jou!

Ook zadelkrukken Mano en Mexx hebben een beweegbaar zadel, dit zadel wiebelt dus wat. Deze zadelkrukken hebben ook een splitzit zadel, waarvan elk deel ook afzonderlijk kan bewegen. Dit zorgt voor een meest actieve zit. Een splitzit zadel zorgt er daarnaast voor dat er ruimte is voor de genitale gebieden.

Dus welke zadelkruk het beste is? De keuze is aan jou! Bel ons gerust voor advies.