Een zadelkruk is een verzamelnaam voor verschillende soorten krukken met een zadelvormige zitting. In dit uitgebreide blog vertellen we je graag over alle soorten zadelkrukken die er op de markt te vinden zijn. Zo kan jij jouw nieuwe perfecte zadelkruk kiezen. En kom je er nog niet uit? Neem gerust even contact met ons op, dan helpen we je kiezen!
Wat is een zadelkruk?
Een zadelkruk is een kruk met een zitting in de vorm van een zadel. De zitting is breed aan de achterkant en smal en hoger aan de voorkant. Dit lijkt dus wel wat op een paardrijzadel. Er zit veel verschil in de vorm van het zadel. Zo zijn er zadelkrukken met een wat hogere voorkant of die juist een wat vlakkere zitting hebben. Ook is er verschil in breedtes van het zadel. Er zijn zadelkrukken te verkrijgen met rugleuning, maar uiteraard ook zonder rugleuning. En wil je nog actiever zitten? Kies dan voor een zadelkruk met een beweeglijke zitting.
Welke maat zadelkruk?
Welke maat zadelkruk je kiest is heel persoonlijk. Wij onderscheiden drie maten: smal, normaal en breed. Over het algemeen kiezen vrouwen en mannen met een smalle bouw een smalle zadelkruk en mensen met een wat bredere bouw een brede zadelkruk. Maar welke maat zadelkruk je kiest is vooral persoonlijke smaak. Kies dus vooral wat je zelf prettig vindt zitten!
Zadelkruk smal
Een smalle zadelkruk is een zadelkruk waarbij de zitting smal is. Wij bij de Zadelkrukspecialist noemen een zadelkruk smal als de zitting ongeveer 35 cm breed is. Een smalle zadelkruk is vooral erg geliefd onder vrouwen. Maar ook mannen met een wat smaller bekken kunnen de voorkeur hebben aan een zadelkruk met smalle zitting. Bij een zadelkruk met een smalle zitting zit je meer ‘om’ het zadel heen dan bij een zadelkruk met een brede zitting.
Zadelkruk normaal
Een zadelkruk met normale breedte is een zadelkruk met een standaard maat zitting. Wij zeggen dat een zadelkruk een normale breedte heeft als deze zitting ongeveer 40 cm breed is. Heb je een normale bouw? Dan zit je waarschijnlijk prima op een zadelkruk met een normale breedte van zitting. Wat je fijn vindt is vaak persoonlijke voorkeur.
Zadelkruk breed
Een zadelkruk met een brede zitting heeft een vrij breed, groot zadel. Bij de Zadelkrukspecialist noemen wij een zadelkruk breed als de zitting ongeveer 45 cm breed is. Een zadelkruk waarvan de zitting breed is kan je voorkeur hebben als je op zoek bent naar wat meer ondersteuning en meer echt ‘op’ de zadelkruk wilt zitten. Ook als je wat breder gebouwd bent, zit een zadelkruk met breed zitgedeelte vaak erg prettig.
Zadelkruk zonder rugleuning
Een zadelkruk is meestal zonder rugleuning. Dit komt omdat een zadelkruk vanuit de vorm jou stimuleert om actief te zitten. Hierdoor is een rugleuning bij een zadelkruk vaak overbodig.
Zadelkruk met rugleuning
Toch zijn er mensen die een voorkeur hebben voor een zadelkruk met rugleuning. Een zadelkruk met rugleuning zorgt ervoor dat je net wat extra ondersteuning in je rug hebt dan bij een zadelkruk zonder rugleuning. Een zadelkruk met leuning kan ook een overstap zijn van een bureaustoel naar een zadelkruk. Een zadelkruk met rugleuning is dan een mooie middenweg!
Bekijk zadelkrukken met rugleuning
Zadelkrukken met beweeglijk zadel
Sommige zadelkrukken zorgen niet alleen door hun vorm voor een actieve zit, maar stimuleren dit nog meer door op sommige punten te kunnen bewegen. Zo is er bijvoorbeeld onze zadelkruk Joëlla (skai leer) en Loïs (stof) die een mechaniek in het zadel hebben waardoor het zadel ligt beweegt. Dit zorgt voor een nog actievere houding dan bij zadelkruk met een ‘vast’ zadel. Ben je dus op zoek naar een maximale actieve zit? Ga dan op zoek naar een zadelkruk met een beweeglijke zitting!
Zadelkruk kantelbaar
Als een zadelkruk kantelbaar is, betekent dat dat de zitting van de zadelkruk voor-/achterwaarts kan bewegen en vast kan zetten. Hierdoor kan je de zithoek aanpassen aan je eigen voorkeuren en zithouding. Deze kantelbare zitting wordt ook wel een neigfunctie genoemd. Onze zadelkruk Maxim (skaileer) en Aurora (stof) hebben deze functie van kantelbare zitting. Ook de Terra en de Rodi (die eigenlijk dezelfde krukken zijn als de Maxim en de Aurora alleen dan met rugleuning) hebben deze neigfunctie.
Zadelkruk zonder wielen
Een zadelkruk heeft meestal wielen eronder. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk in de ruimte kan bewegen zonder op te hoeven staan. Soms kan het handig zijn om een zadelkruk zonder wielen te hebben. Een zadelkruk zonder wielen heeft dezelfde voordelen qua actief zitten als een zadelkruk met wielen. Een zadelkruk zonder wielen zorgt ervoor dat je stabiel o één plek blijft zitten. Als alternatief zou je kunnen kijken naar belast geremde wielen. Deze wielen zorgen er ook voor dat de kruk vast staat als je erop zit. Een voorbeeld van een zadelkruk zonder wielen is de Juno bij de Zadelkrukspecialist. Dit is een super luxe stahulp met zadelzitting en zonder wielen.